Onderwijs

De kunst van het kijken

"We don't see things they are. We see them as we are."
Anaïs Nin

Perceptie is de manier waarop we de informatie die we waarnemen interpreteren. Onze ogen zijn geen camera die de omgeving registreren. Kijken is denken. 

Onze aandacht is selectief. Perceptie is een proces waarin we prikkels uit onze omgeving selecteren, structureren en betekenis geven. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. 

Wat belangrijke informatie is voor de een, is dat misschien niet voor de ander. Perceptie kan onze blik sturen, kleuren maar ook vervormen wat we denken te zien. 

Niet alleen in de medische wereld, ook in de juridische dienstverlening en veiligheidsdiensten is nauwkeurig kijken zonder te oordelen een onmisbare vaardigheid.

Het doel van deze trainingen is het verscherpen van je waarnemingsvermogen en je bewustzijn te vergroten van de mechanismen die jouw blik sturen. 

   •  
 •  

 

Zie meer van kunst, zie meer van jezelf

“Nauwkeurig waarnemen, biedt ons bescherming tegen egoïsme.” Iris Murdoch.

Jouw blik op de wereld wordt gekleurd door je identiteit. Wat jij vertelt over wat je ziet om je heen zegt veel over wie je bent en waar je vandaan komt. Je ervaringen, de plek waar je vandaan komt, je opvoeding, je cultuur en geloof kleuren je blik.

In deze workshop analyseren we jouw manier van kijken. Door te kijken naar beelden komen jouw overtuigingen en vooroordelen aan het licht.

Welke waarden zijn er voor jou belangrijk en hoe sturen die je blik?

Het doel is je waarden te ontdekken en je vooroordelen te gebruiken om verder te kijken en samen meer te zien.

Voor wie?

 • Voor professionals en studenten die willen leren observeren en nauwkeurig waarnemen

Aanpak:

Elke groep vraagt om maatwerk, maar globaal wordt het volgende programma aangeboden:

Deelnemers gaan als groep een aantal kunstwerken uit de tentoonstelling analyseren aan de hand van de Visual Thinking Strategies methode.

Daarna verdiepen de deelnemers zich individueel en in duo’s in kijkopdrachten en is er een afsluitend groepsgesprek om de inzichten over je morele waarden te verdiepen.

Wat levert het op?

  • Je leert nauwkeurig waar te nemen
  • Je kan je eigen vooroordelen en overtuigingen kritisch onder de loep nemen
  • Je kan je persoonlijke waarden  helder verwoorden
 •  

Praktische informatie:

Duur:
Van klein naar groot bied ik gastlessen, inspiratieworkshops en ontwikkeltrajecten van een of meerdere lesuren voor o.a. projectweken. De workshops zijn op maat aangepast aan alle klassen en niveaus. De workshop kan gecombineerd worden met een museumbezoek.

Aantal deelnemers:
Maximaal 25 deelnemers.

Locatie:
Elk kunst museum in Nederland of in company. Ook musea in de openlucht en beeldentuinen zijn mogelijk.

Kosten:
De prijs is een richtlijn, mede afhankelijk van het aantal bijeenkomsten. Een training van 1 dagdeel tot 25 deelnemers bedraagt 750 euro inclusief voorbereiding, exclusief reiskosten, museum entre en BTW.